Tips Cuci Bantal Tidur Dan Sarungnya

Tips Cuci Bantal Tidur dan Sarungnya


Sudah menjadi kebiasaan apabila kita mendengar sarung bantal dicuci dengan kerap, namun begitu bagaimana pula dengan bantal itu sendiri? Selain daripada ingin memastikan kebersihan terjamin, pernahkah anda terfikir bahawa bantal tersebut telah digunakan dalam tempoh masa yang lama dan harus juga dibersihkan? Jom ikuti tip mudah yang ingin dikongsi ini dalam memastikan bantal yang dicuci masih mengekalkan kualiti yang baik.

Mencuci
Masukkan bantal ke dalam mesin basuh yang dicampur dengan detergen ringan dan air hangat, kemudian set kan mesin basuh dalam mode perlahan. Setelah bantal selesai dicuci, bilas sebanyak dua kali untuk memastikan detergen sudah benar-benar bersih daripada bantal. Jangan sesekali meramas bantal untuk membuang airnya kerana ia akan membuatkan bantal beruban bentuk.

Mengeringkan
Langkah seterusnya, anda harus mengeringkan segera bantal untuk mencegahnya daripada berbau. Jemur bantal dengan menggantungnya di tali jemuran atau pun menggunakan mesin pengering. Bantal akan menggembung ke bentuk asalnya jika dimasukkan ke dalam pengering dengan menggunakan pengaturan panas yang rendah. Selepas ini, jangan hanya mencuci sarungnya sahaja, cuba kaedah ini untuk membersihkan sekali bantal demi menjaga kebersihan dan secara tidak langsung, kesihatan keluarga juga terjamin kerana terhindar daripada kotoran habuk yang tidak diingini.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Main Menu