Kenapa Perlu Bersarapan Selepas Bangun Tidur?

Tatkala suria menyinari, mata terbuka bangkit dari katil untuk membersihkan diri dan bersiap memulakan rutin harian samaada memegang status sebagai pelajar mahupun pekerja. Sudah menjadi rutin, sebelum memulakan aktiviti harian, anda memerlukan makanan dan minuman sebagai tenaga untuk bergiat aktif.

Sebenarnya amalan bersarapan ni sudah dipupuk sejak zaman kanak-kanak lagi tetapi ada individu yang skip atau tinggalkan sarapan dengan pelbagai alasan sama ada perut tidak menerima makanan waktu pagi, sibuk menguruskan hal lain, menggantikan sarapan dengan makan tengahari dan lain-lain.

Jadi untuk hari ni, anda dah sarapan? Kalau belum, cepat-cepat la sarapan ye sebab sarapan ni penting untuk mengekalkan kecergasan dan kecerdasan sepanjang hari.

Mari kita bongkarkan kenapa sarapan diperlukan selepas bangkit dari tidur dan tidak boleh ditinggalkan yang ramai tidak tahu.

 

  • Boleh menurukan berat badan

Anda mesti beranggapan sarapan boleh menggemukkan badan dan ada diantara anda amalkan konsep 2 in 1 iaitu tinggalkan sarapan dan makan pada waktu makan tengahari dengan anggapan itulah sarapan itulah makan tengahari kerana tidak mahu gemuk. Salah konsep tu. Tahukah anda sebenarnya sarapan boleh membakar kalori dalam badan? Sarapan pagi setelah semalaman perut kosong kerana tidur secara tidak langsung boleh meningkatkan metabolisme dan bererti proses pembakaran kalori akan menjadi lebih efisen.

 

  • Meningkatkan metabolisme badan

Anda perlu ingat, perut anda kosong lebih kurang 8 jam atau lebih ketika waktu tidur. Pada waktu pagi, paras gula dalam darah rendah dan badan perlukan tenaga untuk mengimbang semula paras gula dalam darah.

Jika anda bersarapan, ia dapat memberi tenaga diwaktu pagi untuk memastikan metabolisme sentiasa berterusan. Sebaiknya-baiknya, anda harus sarapan dalam tempoh dua jam selepas bangun dari tidur.

 

  • Tingkatkan Kemampuan Otak

Cuba bayangkan jika anda tidak bertenaga, bagaimana anda hendak mulakan rutin harian dengan aktif? Kajian yang dibuat oleh Universiti Swansea Wales mendapati sebahagian tenaga dalam bentuk glukosa telah habis digunakan sebelum kita tidur.

Oleh itu, sarapan pagi yang mengandungi glukosa akan digantikan semula dan ia juga merupakan salah satu bahan yang sangat penting untuk otak yang cerdas sekaligus meningkatkan kemampuan otak melakukan kerja dengan baik.

 

  • Sarapan merupakan landasan betul menurunkan berat badan

Buat anda yang ingin turunkan berat badan, jangan sesekali meninggalkan sarapan pada waktu pagi. Hal ini kerana, beberapa kajian yang dilakukan menunjukkan mereka yang mengambil sarapan lebih cenderung mengekalkan dan mengurangkan berat badan. Hati-hati jika anda skip sarapan dan makan lebih banyak pada waktu tengahari, anda sebenarnya menempah tiket untuk tambah berat badan.

 

  • Baik untuk Kesihatan Jantung

Tidak bersarapan pada waktu pagi sangat berisiko tinggi bagi individu tersebut mendapat penyakit jantung kerana waktu pagi perut yang kosong, memudahkan mendapat kolestrol dalam darah. Oleh itu, pengambilan fiber dalam sarapan seperti roti dapat memberikan tubuh yang fit dan sihat.

Namun begitu haruslah ingat, selepas bangun dari tidur, tenaga amat diperlukan oleh tubuh badan, anda perlulah makan makanan sihat untuk sarapan pagi seperti pisang, tembikai, strawberi, kopi tanpa gula, teh panas dan makanan lain yang mengandungi khasiat tinggi bagi memastikan sarapan secara sihat berkuasa pada tubuh badan anda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Main Menu