KELEBIHAN BERPUASA UNTUK KESIHATAN FIZIKAL DAN MENTAL

Puasa di bulan suci Ramadhan ini bukan sahaja memberi manfaat kepada kita dari segi kesihatan fizikal malah juga untuk kesihatan mental individu. Jutaan umat Islam menyambut bulan Ramadhan 1440 Hijrah dengan penuh suka cita dimana di bulan yang penuh berkat ini, amalan ibadah kita digandakan nilainya. Jika kita implement-kan puasa ini dengan betul, berpuasa dapat mengeluarkan toksin daripada tubuh badan kita sekaligus, mengurangkan lagi kandungan gula dan lemak.

 

1. Puasa Membersihkan Racun (detox)

(GIF credit: GIPHY)

Kandungan pemakanan kita dalam rutin harian mengandungi pelbagai jenis campuran zat tambahan dan ini boleh menyebabkan ia menjadi ‘racun’ untuk tubuh fizikal kita. Proses dalam badan sahaja tidak cukup untuk membersihkan badan kita daripada toksin ini. Justeru, menyebabkan sakit-sakit yang tidak diingini, dan berkemungkinan besar untuk berjangkit dengan penyakit yang lebih parah. Jadi apabila berpuasa, ia dapat detox badan kita dan mengeluarkan toksin-toksin yang tidak diingini. Ia juga dapat membersihkan organ-organ seperti hati, ginjal dan lain-lain.

 

2. Mempertingkatkan Sistem Pencernaan Dalam Badan

(GIF credit: GIPHY)

Manfaat puasa Ramadhan yang paling terasa bagi tubuh iaitu pencernaan dalam tubuh badan kita. Proses ini membantu kita untuk menjaga keseimbangan cecair dalam tubuh badan kita. Saluran pencernaan kita pun tidak akan ‘overwork’ dan organ yang penting dapat berehat selama 14 jam.

 

3. Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi & Kegemukan

(GIF credit: GIPHY)

Antara sebab ‘berpuasa’ ini merupakan method yang paling popular dalam topik kesihatan adalah ia dalam membantu mengurangi risiko aterosklerosis yang merupakan penyebab utama masalah kesihatan seperti strok, masalah buah pinggang, sakit jantung dan lain-lain. Ia sejenis penyakit dimana terbentuknya plak di dinding arteri kita. Apabila arteri kita tebla, ia menyukarkan penyaluran darah ke/dari jantung. Faktor plak terbina adalah akibat daripada kegemukan, kolesterol dan substance yang lain.

 

4. Membuat Hati & Fikiran Menjadi Tenang

(GIF credit: GIPHY)

Isu puasa di bulan yang suci ini juga mempunyai makna spiritual. Bulan Ramadhan ini lah umat Muslim diminta untuk memperbanyakkan lagi amalan seperti menderma, mengajak orang untuk beramal, melatih diri untuk menjadi lebih berpada-pada ketika berbicara dan sopan. Apabila kita dilatih untuk menjadi yang lebih baik dan juga mengamalkan ibadat wajib dan sunat, ia menjadikan kita lebih tenang dan relax.

 

5. Puasa Mengurangi Kandungan Gula Darah

(GIF credit: GIPHY)

Bila anda menghabiskan waktu berjam-jam tanpa makan, kandungan gula darah pun akan turun. Tubuh akan merespon dengan menggunakan glukosa yang tersimpan dalam jaringan tubuh untuk menghasilkan energi saat ketika anda sedang berpuasa. Orang dengan diabetes harus consult dahulu dengan doktor sebelum berpuasa untuk jangka waktu yang lama. Akan tetapi bagi mereka yang memiliki kandungan gula darah tinggi namun tidak menghidapi penyakit diabetes, maka akan mendapatkan keuntungan dari puasa ini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Main Menu