Goodbye Aircraft, Welcome To DAG!

Umum tahu disebabkan kekangan ekonomi semasa banyak syarikat terpaksa gulung tikar kerana tidak mampu meneruskan perniagaan seperti sebelum ini.

Terbaharu tidak terkecuali bagi syarikat penerbangan Malindo Airways Sdn Bhd yang terpaksa mengurangkan pekerja bagi meneruskan sisa perjuangan perniagaan berkenaan.

Dilaporkan bahawa syarikat penerbangan perkhidmatan penuh hibrid dijangka akan memberhentikan sekitar 2,200 kakitangan atau lebih daripada separuh daripada 3,200 tenaga kerjanya.

Credit photo: Rojak Daily

Syarikat penerbangan itu juga kemungkinan akan mengurangkan jumlah pesawatnya kepada lima pesawat Boeing 737 dan enam turboprop ATR.

Langkah itu dilihat mengikut jejak langkah syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia Bhd dan AirAsia X Bhd sebelum ini yang memutuskan untuk pemberhentian sebanyak 10 peratus daripada 24,000 kakitangan mereka untuk kelangsungan dalam industri penerbangan yang terjejas teruk kerana krisis Covid-19.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (CEO), Tan Sri Tony Fernandes, sebelum ini berkata langkah pemberhentian kerja itu harus dilakukan memandangkan realiti sektor penerbangan yang menghadapi kesukaran untuk pulih dalam masa terdekat.

Tindakan itu turut diakui Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines Bhd (MAS) Kapten Izham Ismail dilaporkan berkata syarikat penerbangan premium itu akan memotong gaji pengurusan kanannya sebanyak 10 peratus mulai bulan ini.

Credit photo: https://www.cntraveller.in/

Susulan pengumuman itu, ramai yang tertanya-tanya bagaimana dengan nasib pekerja yang diberhentikan?

Malah ada yang mendakwa bekas pekerja syarikat berkenaan terpaksa menampung hidup dengan berniaga secara kecil-kecilan.

Ambil maklum perkara itu, DAG kini membuka peluang kepada mereka yang ingin mengubah hidup dengan menjana pendapatan lumayan.

Kami di DAG sedia membantu anda untuk menjana pendapatan sendiri tanpa sebarang modal.

Malah anda juga akan mendapat coaching dan bahan pemasaran secara percuma. Pelbagai hadiah menarik juga akan diberikan kepada usahawan yang berpotensi.

Usah buang masa lagi, buat pilihan yang bijak dan didik diri anda untuk jadi usahawan yang berjaya.

Jom sertai team DAG dan jadi sebahagian daripada usahawan jutawan kami. Klik ini sahaja untuk mendaftar sebagai dropship kami.

 

Baca: “Saya tak nak orang yang saya kenal jual barang syubhah” – Syubhah Dan Haram, Usah Ikut Trend Jual Beli Barangan Tiruan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Main Menu