Cukup Prihatinkah Kita?

Menjengah di usia 57 tahun penubuhan persekutuan Malaysia, tahun ini sekali lagi kita berkesempatan untuk meraikan Hari Malaysia dengan tema ‘Malaysia Prihatin’.

Bertitik tolak daripada cabaran menghentikan penularan pandemik Covid-19, ia membawa pengertian seluruh rakyat Malaysia berperanan bersama memerangi wabak itu.

Bukan hanya meletakkan tanggungjawab itu kepada barisan hadapan khususnya warga Kementerian Kesihatan, namun atas dasar keprihatinan bersama, negara kita dapat mengawal penularan wabak itu.

Bagaimanapun jika diukur dari segi peranan, sudah cukup prihatinkah kita melaksanakan tanggungjawab masing-masing?

Melihat kepada peningkatan kes positif yang semakin menjadi-jadi, penulis tertanya-tanya adakah kita sudah melaksanakan tanggungjawab kita membantu barisan hadapan menghapuskan pandemik ini?

Bukan setakat memakai pelitup muka, malah kesedaran diri juga perlu diamanatkan dalam diri setiap seorang daripada kita.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan hebahan Pejabat Kesihatan Tawau, meminta semua tetamu yang hadir majlis perkahwinan di Banyan Drive pada 31 Ogos lalu untuk tampil menjalani ujian saringan Covid-19.

Sebelum itu, pandemik ini berjaya dikawal dengan baik walaupun beberapa kluster baharu dikesan.

Persoalannya, adakah kita cakna dengan situasi Covid-19 yang masih belum berakhir?

Hari ini kita sering mendengar slogan ‘Malaysia Prihatin’ tetapi kita sebagai rakyat, apakah sumpangan kita dalam membantu negara mengawal pandemik ini?

Selain pihak berkuasa, kita sebagai rakyat juga perlu memainkan peranan penting menjadi mata dan telinga untuk membantu barisan hadapan menangani wabak ini.

Jangan tutup mata dan telinga, sama-sama kita jaga diri dan orang sekeliling.

Jangan sesekali mempersia-siakan pengorbanan semua pihak yang terbabit dalam mengekang penularan pandemik ini hanya disebabkan sikap tidak ambil kisah.

Selamat menyambut Hari Malaysia, sayangi diri dan negara kita. Tetap prihatin sentiasa.

 

Baca: Style! Kembali Tular, Hebat Negaraku By GLCs Suntik Semangat, Keikhlasan Barisan Hadapan Negara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Main Menu