CARA NAK ‘MAINTAIN’ BANTAL GEBU DAN FLUFFY DI RUMAH

Awal-awal beli bantal gebu dan fluffy tetapi sudah leper? Ini bukanlah sebab material isian bantal ataupun kualiti, ia lebih kepada cara penjagaan bantal di rumah. Walaupun sekarang nak basuh bantal dan bagi gebu senang sahaja dengan hanya campak ke dalam mesin basuh dan pengering di dobi layan diri. Penjagaan bantal selepas pembasuhan juga penting dalam mengekalkan kegebuan bantal.

Seringkali ramai pelanggan yang bertanyakan soalan kepada kami tentang bagaimana nak maintain bantal kasi gebu dan sentiasa fluffy. Meh sini admin nak explain penjagaan bantal selepas basuh:

Step 1
Sentiasa menumbuk atau ‘karate chop’ bantal kita. Iya, sambil-sambil nak ‘pecahkan isian dalaman’ bantal anda, anda pun boleh hilangkan stress dengan melakukan aktiviti (yang nampak macam tak masuk akal) ini. Yes, memang bunyi nya pelik tapi ini merupakan cara efektif dalam memastikan isian bantal tidak tergumpal.

Step 2

Sidaikan di bawah panas terik matahari. Cara ini untuk memastikan bantal anda betul-betul kering dan segala lembapan yang ada di dalam bantal anda terhapus. Cahaya terik matahari juga dapat membantu dalam membasmikan kuman-kuman yang tidak diingini pada bantal anda.

Step 3

Yang ini mungkin ramai tidak tahu – Letak kan dua biji bola tenis (pastikan ia berbajukan stoking) dan campak ke dalam mesin pengering bersama dengan bantal anda. Pastikan kadar panas mesin itu rendah. Nampak pelik tapi cara ini dapat memecahkan isian bantal anda yang tergumpal selepas basuh itu.

Itu sahaja tips admin untuk harini. Walaupun 2 tips di atas ini bunyi aneh, ia dapat membuatkan bantal hotel kita lebih fluffy dan gebu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Main Menu