BERAPA KERAP KITA KENA BASUH BANTAL & SARUNG BANTAL

Ramai juga yang tidak ambil serius terhadap kebersihan bantal dan betapa pentingnya untuk kita basuh bantal kita. Kalau ‘skincare routine’ kita hebat cemana pun dan selalu konsisten, tetapi kita still bangun dengan muka berjerawat ataupun mempunyai masalah kulit muka itu bermakna anda perlu check bantal anda.

Ini kerana, bantal mempunyai direct contact dengan muka kita apabila kita tidur.

KENAPA KITA PERLU BASUH?

  • Sarung bantak memerangkap peluh dan kotoran daripada gunaan harian
  • Bermakna ia boleh mengumpul bakteria dan menyebabkan alergik
  • Dalam sesetengah kes, ia juga boleh merosakkan kulit dan rambut
  • Pakar menasihatkan untuk basuh sekurang-kurang nya sekali seminggu

 

( Cr: acne.org )

Jika kita tengok gambar yang dikepilkan ni, mesti anda semua rasa seram kan. Ya, ini disebabkan apabila kita tidak kerap menukar dan membasuh bantal dan sarung bantal kita, kotoran yang diperangkap boleh travel ke kulit muka kita balik. Ia juga penting kerana ia memberi impak besar terhadap rambut anda. Fabrik diperbuat daripada cotton boleh menyebabkan rambut kita mempunyai split ends dan kerosakkan yang teruk, akan tetapi sarung diperbuat daripada kain lebih lembut dan licin seperti sutera memberi manfaat lebih baik untuk kedua rambut dan kulit kita.

Selain itu bantal juga merupakan ‘rumah’ kepada hama dan pepijat yang boleh mengundangkan masalah kepada kulit kita dan membuat kita menjadi gatal-gatal.

Jika anda pengguna bantal DAG, tidak bermakna anda selamat jika tidak jaga langsung bantal anda. Disebabkan ini, kami sentiasa menasihatkan agar sering menjaga bantal anda supaya daya ketahanan bantal anda bertahan lebih lama. Jika terbiar terlalu lama, ia boleh menyebabkan bantal anda menjadi lembap dan kotor.

Saya harap dengan info yang saya curahkan dapat lah ubah persepsi anda semua tentang kepentingan kebersihan sarung bantal dan bantal.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Main Menu