AMARAN! RISIKO MENGGUNAKAN BANTAL YANG DAH LAMA

Tidak kira apa pun jenis bantal kegemaran anda – whether anda jenis suka satu bantal, atau seorang yang gemarkan bantal yang banyak untuk kegunaan tidur – kita akan mempunyai ‘bond’ dengan bantal yang digunakan. Lagipun, bantal yang digunakan akan mempengaruhi 20% daripada suasana tidur kita.

Namun, setiap kisah akan ada penghujung, seperti bantal yang anda gunakan. Bantal ini bukan lah sesuatu yang boleh digunakan untuk kadar masa yang lama, sebaliknya, ia juga ada ‘expiration date’. Menggunakan bantal yang lama akan memberi impak kepada kita terutama sekali dari segi kesihatan. Terdapat pelbagai jenis kotoran yang akan terperangkap pada bantal anda. Walaupun anda menjaga bantal anda dengan baik, ia mempunyai tendency juga untuk mempunyai kuman-kuman. Antara kotoran yang kita nak elak adalah peluh, kulit mati, hama dan kuman lain yang mampu terkumpul di bantal anda. Pengumpulan kotoran ini juga merupakan faktor kepada asma dan alergik.

Sebuah poll daripada National Sleep Foundation menyatakan bahawa terdapat 70% pengguna bersependapat bahawa mempunyai bantal yang selesa adalah faktor kepasa tidur yang cukup. Walaubagaimanapun, masih ramai lagi yang berdegil tidak mahu buang bantal lama yang sudah berusia lebih daripada 2 tahun (jangka hayat bantal yang dinasihatkan)

Makin lama, bantal anda akan berubah. Bukan sahaja ia menjadi lebih buruk dan kekuningan, ia juga akan hilang daya support untuk anda.

So, jika anda perlukan tidur malam yang selesa dan tenang, bebas dariapda kuman, kami ada beberapa tips untuk anda. Bukan takat dapat improve tidur anda, dapat juga menjadikan anda lebih produktif serta cerdas.

  1. Trade bantal lama kepada bantal baru. Pernah terfikir tak kenapa bila kita tidur di hotel, kita merasai nikmat yang tak terhingga? Ini kerana hotel akan memberi perhatian kepada suasana tidur anda. Mereka ingin pastikan tetamu mereka mempunyai tidur yang cukup dan selesa. Dari tilam sehingga lah ke cadar katil, hotel akan pastikan semua barang yang digunakan dalam keadaan bersih dan baru. Most of the time, mereka akan sentiasa tukar bantal mereka kepada bantal baru.
  2. Kerap basuh bantal anda. Basuh bantal anda merupakan solution paling terbaik dalam mengurangkan kuman yang terkumpul di bantal anda. Buat pengetahuan anda, bantal perlu dibasuh setiap 3 ke 6 bulan dengan menggunakan air panas dibancuh bersama serbuk pencuci. Jika anda mempunyai bantal memory foam, anda tidak perlu ikut tips ini kerana material nya tidak sesuai untuk dibasuh memggunakan mesin basuh.
  3. Serahkan kepada DAG. Masih tak tau lagi nak buat apa dengan bantal? Jangan risau. Serahkan saja kepada kami. Bukan itu sahaja, anda pun berpeluang untuk menukar bantal lama anda kepada bantal hotel jenama DAG sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Main Menu